5.02.2013 г., 10:41 ч.

На пазара 

  Поезия
552 0 3

 

НА ПАЗАРА

 

 

Оплакваш се, че днес не те разбират,

оплакваш се, че днес не те ценят;

с Хораций имате еднаква лира,

но мъртъв е Гай Цилний Меценат*.

 

А времената стават все по-тежки,

все по-оскъден – трудният ни ден...

Не ми досаждаш, брате мой, човешко е –

кому да кажеш, ако не на мен?

 

Познавам те от толкова години

– таланта, опита, ума ти знам –

но срещу ум не дават в магазина

ни пресен хляб, ни кучешки салам.

 

Понякога е тъй – умът ни пречи:

когато се купува лук и боб

не се отива на пазар, човече,

с кюлчета злато в скъсания джоб.

 

А днес животът е пазар окаян,

там дребните монети се ценят.

Разбирам, че си гладен и отчаян,

но мъртъв е Гай Цилний Меценат.

 

Сега да пишеш стихове е също,

като от щанд сред шумния площад

на хора без коричка хляб във къщи

ти да продаваш млечен шоколад.

 

Мълчи без струни звънката ти лира

сред грубия, жесток и грозен свят.

 

Работиш като клоун на панаира

и е отдавна мъртъв Меценат.

 

 

------------

 

            *Гай Цилний Меценат - доверен приятел и политически съветник на император Октавиан Август. Патрон на т.н. нова генерация от „Августовски поети“. Името му е пословично за богат покровител на изкуствата. Помага на Вергилий да си върне загубено имение, подарява на Хораций свое имение, за да му осигури доходи.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Любимо! За сетен път се убеждавам, че пред голямата поезия може само да се мълчи! Замлъкват дори и клакьорите! Не съм критик и не мога да давам оценка освен тази, която диктува чувството ми. Но то не се измерва с точки!
  • Поздрав и от мен!!!
  • !
    Поздрав,Вальо!
Предложения
: ??:??