1.07.2012 г., 16:41 ч.

На прозореца 

  Поезия
799 0 6

НА ПРОЗОРЕЦА

 

        “Далече тътне лиха сприя...”

                                   Димчо ДЕБЕЛЯНОВ

 

Зад стария прозорец вихри вият

и леден дъжд по покривите слиза,

отвъд стъклото полудяла сприя

съблича есенната златна риза

на мокрите треперещи дървета,

удавени сред дивите талази.

Над тях двурогата луна не свети

и небосводът горе зее празен.

 

Чело опрял отвътре на стъклото,

през поривите дъжд се вглеждам в мрака.

Какво е бурята?

Мираж!

Защото

до сутринта ще спре. И ще дочака

земята мокра изгрев безметежен,

в прозореца ми слънцето ще свети

и есенния вятър с полъх нежен

ще гали уморените дървета.

 

След туй ще дойде зимата.

И в бяло

зад крехкото стъкло светът ще стине,

ще я последва пролет разцъфтяла,

ще нарисува лятото картина

от слънчев зной и разпиляно злато,

додето есента не го догони

и не засипе златен лист земята,

и дъжд не плисне в оголели клони.

 

Прозорецът е вечен щрих.

Защото

картината зад него е прастара –

ще се редят сезони зад стъклото

и всичко пак и пак ще се повтаря...

Тогава значи е прозорец мътен

животът кратък, който ни се дава:

пристига всеки, към нощта запътен,

надниква, постои... и отминава.

 

Прозорецът е вечен.

Зад стъклата

ще сменя тъжна есен снежна зима,

все тъй след пролетта ще идва лято...

 

... Но нас отдавна няма да ни има.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Витоша има нужда от този мокър пейзаж,Вальо!
    Иначе,и нея няма да я има...
    Поздравления!
  • Браво!
  • Харесах! Краят натъжава и натежава!
  • Страхотен речник имаш. Поздрави
  • Поздравления за поезията!
  • Много хубаво си нарисувал сезоните,Вал! Философска поанта! Красива поезия! Поздрави!
Предложения
: ??:??