3.11.2017 г., 9:37 ч.

На сафари 

  Поезия » За деца
1063 2 2

На сафари

 

С нашите герои стари нова среща предстои.

Мацо тръгва на сафари тигър да си улови.

Щом се съмна, и отвънка вече се развидели

Мацо скокна, че багажа трябваше да подреди.

Сложи пушка и патрони, шапка, тъмни очила,

ръкавици и пуловер да му топли през нощта.

А Мишконтиев хитреца /умна мишка е, нали/

на сафари да отиде с котарака той реши.

Взе гащета, маратонки, скочи в сака и се скри.

Там, на дъното на тъмно кротко мишката се сви.

В бързината котарака тръгна без да провери

що е турил той във сака и мишока не откри.

Щом усети, че котака в самолета се качи,

Мишо рече, че багажа трябва да се провери.

А Мъркачев беше сложил в сака всякаква храна.

Гладен щом си да ловуваш - май това не е шега?

И Мишконтиев започна - хапна първо кашкавал,

буца сирене след него лапна без да го е жал!

Даже риба осолена имаше в хартиен плик.

След намесата на Мишо рибата изчезна в миг!

Щом във Африка котака вече бе се озовал,

изведнъж се бе досетил, че не беше дълго ял.

А къркорят му червата, ама хич не се търпи,

та решил бе котарака да похапне, да поспи!

Щом във раницата бръкна и лицето му помръкна -

вътре нищо не намери и от ужас затрепери!

Кой така го подреди? В миг се сети, но уви!

Храбрият мишок успя да изскочи от торбата.

Смелост много той събра, тъй че си спаси главата!

И обратно за дома в самолета се качи.

А Мъркачев не успя мишката да улови!

Тъй безславно се прибра без овации и слава

котаракът будала от пустинята Сахара.

Няма тигър, няма лъв, даже мишката избяга!

Сред ловците уж е пръв и така не му приляга!

Та замисли котарака как мишока да излъже?

Ще му сложи той капан, после здраво ще го върже!

А след туй какво се случва със мишока и котака,

който иска да научи друга книжчица да чака!

 

 

© Георги Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??