Целуна земята на тръгване –
рождената, где лежат дедите.
Взе пръст от чернозема –
за децата и внуците.
Далече,
там ще са родени
с прекъснати вени,
непознаващи родното място.
Невиждани баба и дядо,
неизживяно детство на село,
непознати ще се появят някое утро,
непознаващи дори словото.
Тръгна и не се обърна.
Повярвал в мечтите.
Напомнят за него следите,
останали в черно белите снимки –
едно дете, загубило своите близки
© Василка Ябанджиева Всички права запазени