8.10.2005 г., 13:07 ч.

Над мъглата 

  Поезия
1163 0 1
Над мъглата, над мойта душа,
гарванът тъжно стои.
Гледа и грачи – с черния,
грозен, тъй страшния поглед.
Стои и е вперил очи,
стои и очаква ДУШИ!
Защото само това е за него награда,
само това е за него наслада,
и вечна и черна – преграда.
Към светлия, тъй топъл ден.
Убива и влачи поредната жертва.
Наслада тъй отвратителна,
грозна и гадна плячка.
И ще тъне всичко в забрава.
Навеки!
За днес е достатъчно,
водете към мрака.
Към безкрайни гори от заблуди.
Водете, мълчете си просто!
Водете, недейте да мисли!
Защото туй ще погуби и него,
и тях.
Вървете ви казвам!
Мълчете!
Мълчете!
Мълчете!
Навеки!
Пред ада само се спрете!
И вижте ужасния надпис.
На вратата изгнила,
зееща вечно към рова!
Четете сега!
А после -
 надолу душата спуснете!
И вие ще следвате нея!
След време, различно за всеки.
И пак се към „рая” върнете,
и вярвайте в свойта идея!

© Иво Емануилов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много интересен опит да обединиш в един поглед и ужаса, и "рая" на съществуването ни. Вярата в идеята като обединител на двете крайности е едно доста смело хрумване. Дори на места в стиха да прекаляваш с императива, самото твое философско откритие изпълва стихотворението ти със стойност. Защото какво друго, ако не медиатор между двата полюса, е и самият поет!
Предложения
: ??:??