5.11.2008 г., 7:50 ч.

Настроение 

  Поезия » Философска
578 0 6

(по Александър Галич)

 

Взех аз литър първак, ама тихо,

да не чуят жената и другите

и се изнизах полека към "Психо"-то,

да се видя с братовчеда си, лудия...

Всеки би искал живот, като там:

Кеф ти лягай спи, кеф ти пей си сам!

Дадено за цял живот настроение

и от Обичане и от Забвение...

Братовчедът, по халат, в фоайето,

се сърди, че съм закъснял:

- Хайде, отваряй по-бързо шишето!

Нещо много съм ожаднял!

Лудите имат трудотерапия:

Шизофрениците правят венци.

Параноиците и просто нервните

шият гоблени с цветни конци...

И ето, само след първата глътка,

братовчедът изпада в агресия:

- Главния лекар ще удуша като хрътка

и цялата санитарна процесия!

Да си оправя мизерната пенсия,

в града не ме пускат, братовчеде, легално!

Дето треперя, не е от деменция -

имам си там и една нелегална...

По походката, виж, си приличаме

и по мутрите май сме еднакви...

И в килера се той преоблича

и разменя халата за яке...

Шляпам чехли, отивам при лудите.

Тишина има там и спокойствие.

Вие сигурно безкрайно се чудите:

- Що за чешит?! Какво удоволствие?!

Всеки би искал живот, като там -

кеф ти - лягай спи, кеф ти - пей си сам!

Дадено за цял живот настроение

и от Обичане и от Забвение...

© Красимир Дяков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • По халатче и по чехлички те поздравява една,
    все още там нерегистрирана!
    Сега сериозно - стиха ти ме разтресе, ЗЕМ!
  • Поздравления за стиха!Лудите сме много!
  • Няма как да е доброволно, трябва да се докаже диагнозата "щастлив"!
  • Лудостта май е въпрос на гледна точка. И ме разсмя стиха ти, и малко ме натъжи. Поздрави, Зем.!
  • Та какъв е извода, Зем! Щастливи са само лудите. Май съм съгласна с теб. Всеки ден наблюдавам това, работата ми е с тях, и напоследък тайничко им завиждам.
    Пжздрав за стиха!
  • Тъжно е, Зем!Поздрав!
Предложения
: ??:??