Не
Откъснат плод от райската градина
е моята любов към теб.
Едва съм вкусил наполовина
и устните ти казват „не”.
Ти каза „не” и слава богу,
повярвай ми, така е по-добре!
Пред твоята невинна строгост
забравил бях, че си дете.
За себе си твърдях нескромно:
„О, колко съм нещастен”.
Бълнувах за живот задгробен,
без болка и без страсти.
Но има ли частица разум,
спасила се от мен,
на тебе ще я дам в награда –
държах те твърде дълго в плен.
И някой ден, когато огънят угасне,
и нищо тленно не пожали в мен,
за тебе ще съм минала опасност.
Обичам те и казвам „не”.
© Иван Бърдаров Всички права запазени