21.05.2017 г., 19:53 ч.  

Condition 

  Поезия » Друга
634 6 11

Дойдох да се сбогувам, не отваряй!

Така за двама ни ще бъде лесно.

Знаеш си ме, като пушек ще избягам,

сълзѝте в погледа ми да не срещнеш.

 

Ще звънна кратко, ти ще се досетиш

по плахостта, с която ще натисна,

че вече в ласкавото ти гостоприемство

не ще подиря на живота смисъла.

 

Ще се свлека на горното стъпало,

безмълвна, та нали ти казах всичко.

Лицето ми, от порцелан по-бяло,

ще се задави с изкуствена усмивка.

 

В главата ми ще вият урагани,

а страшното спокойствие в сърцето,

каквото близка смърт вещае,

ще заглушава мислите проклети.

 

Пред погледа ми странно ще се люшкат

стени и стълби, стълбите, стените.

Запушен кладенец - дълбоко в гушата

е хвърлял някой късове от дните ни.

 

Не си помисляй даже да погледнеш

през тъжната шпионка на вратата,

а камо ли отвънка да излезеш!

Не бих понесла добрината ти,

 

а кротостта в гласа ти ме сломява!

Без друго, вече ще съм сянка.

Проблемът е, че ти си своенравен

и безучастен няма да останеш!

 

Пред мен ще се отвори черна дупка,

готова съм във нищото да сляза!

Като нападната от ястреби гугутка

до кръв душата ще се отбранява.

 

И тъкмо да направя тази стъпка,

с която не от теб ще си отида,

а от живота ми – ненужна кръпка

връз идеалната вселенска риза,

 

вратата зад гърба ми се отваря

безукорно, внимателно, любящо,

на мисълта си само с волята

да те погледна пак ме принуждаваш

 

и да направя крачката за връщане,

която със специален жест приемаш...

Вчера, утре, днес – едно и също,

в съня си тръгвам си от тебе,

 

но заранта по-силно ме прегръщаш

и пò си мил, и по-грижовен!

С катарзиса отново се превръщам

в дарените утеха и спокойствие:

 

"До последен дъх, до последен зов,

до последен миг ще съм с теб, любов!"*
___________________________________
* – Песен на "Тангра" по текст на Живко Колев

© Таня Донова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Слънчице, коментарът ти означава много за мен!
    Абе, аз бягам, ама пустата му посока все не мога да налучкам и когато се опомня, излиза, че пак съм бягала към него!
    От сърце ти благодаря!
  • Не бягай, Миличка, щом имаш всичко това на едно място, даже и на сън не бягай!!
    Прекрасен стих, почувствах всяка дума!!
  • Благодаря ти за ласкавите думи, Росица!
  • Постигнала си изключително силно въздействие. Браво!
  • Благодаря ви, че сте тук!
    По отношение на стихотворението ще използвам една народна мъдрост, а именно - кой бяга от хубавото? Пожелавам ви да ви се случват само хубави неща!
  • Развълнува ме.Хубав стих.Поздравления.
  • Еха! Страхотно!
  • Хареса ми много!
  • Много емоционално, искрено... Силен изказ! Поздравления!
  • Много хубаво 🌹🚪
  • Таня, невероятно е! Просто уникално!
Предложения
: ??:??