7.05.2022 г., 0:24 ч.  

Нов възход 

  Поезия
386 3 5

Народът – уморен, сърдит, измъчен

с измами хранят го и с много глад

бездарни политици и се пъчат,

че пътя славен ще му изковат.

 

По славен път е с Кирил и Методий,

Паисий, и Софроний, и Берон,

а всички паразити да си ходят,

народът суверен е, но без трон,

 

в амбициите подли зверски включен

и в бедност нечовешка оскотял,

велик народ обичащ да се учи,

и в знанието виждащ идеал.

 

Такъв народ не ще търпи провали,

ще търси своя древен мъдър код

чрез новите герои, прокопали

през бездната жадуван нов възход.

 

Изправил ръст в предателствата – тиня

от подлости, прегърнати с лъжи,

един народ не иска да загине,

обикне ли се пак, ако реши:

 

Да следва знанието – крепка сила.

Да брани свойта крехка свобода.

Децата си да пази и закриля.

Със смелост в не, а не с покорност в да.

 

Народе мой, не бързай да залезеш,

макар и демографски изцеден.

Стани юнако, време е да влезеш

в живот велик, за който си роден.

 

© Милена Френкева Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей »

8 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря, Мария, че ти харесва и ми напомняш условията за конкурса, понякога човек ги забравя и пише, без да мисли за тях. Така се е получило и сега, важно е, че има интерес към темата, а журито ще реши какво да прави. Още по-важното е да спечели хубаво стихотворение
  • Благодаря, Величке за стимула и подкрепата
    Благодаря, Миночка за пощрението и подкрепата
  • Прекрасно като съдържание, Миленче, ❤️ но изискването за това предизвикателство е да бъде сонет.
  • Миленче, много ми хареса, патриотично и истинско е, желая ти успех и давам глас!
  • Гласувам за стиха Ви! Поздравления и успех!
Предложения
: ??:??