11.01.2024 г., 11:13 ч.

Новото 

  Поезия » Свободен стих
284 1 0

Новото

 

Ние чакаме какво?

Ново нещо - интересно.

А интересното е плод узрял.

"Круша" жълта, ароматна.

Тя пък чака единственият свой - 

Човекът, който да я изяде.

 

Не вярва баща ми - Небето

Прекрасно - във мен.

Не е доволен, да, но след

Всички изпитания изчерпаха се

Вече - неговите наказания.

Издържа ги неговия син.

И сега - какво остана.

Съмненията, но и - надежда нова -

Ще ти дам тогава аз осъществяване -

Рече той -

Да видя как ще изиграеш ти 

Мача свой. Ще отгледаш ти какво

В своята градина.

 

Благодаря ти мили татко -

Прости за огорченията.

 

Но - има руда златоносна във

Природата - във "Небесния черпак" -

"Синовете на голямата мечка" -.

Тук във "Мечката голяма" си поспа

Бог Род и неговия дом рубинен.

И сега събудиха се - действат веч -

Род, Сварог, Велес.

И Лесничея прекрасен - той там

Има име друго - червен е неговия цвят -

И също бял.

 

Бащата дух е дал - той също в нещо

Вярва. Но синът пък може да даде

Решение ново и надежда.

Щастие ще даде Лесничея -

Чрез боговете славянски - бодри са

Те веч.

 

Синовете на Род са Сварог и Велес,

И третия - Лесничея - на Небето син -

те сега Новото съдържат-носят.

А новото е просто - то е първо -

Дух, знание, възпитание, книги,

Мислене. Тук е Род.

Второ - на ръцете действие и

Майсторство. Сварог.

И трето - природно възпитание. 

Разходки, пътешествия, студената вода,

Градини, гори, животни, тренировки.

Велес и Лесничея - те са тук наставниците

Скромни.

 

Песни, филми, срещи, работа, труд -

Навсякъде разлят е духът този.

Да се забележи само и да се 

Използва трябва. 

Щастие да се получи от трезвостта.

Реален да бъде - да вижда адекватно -

Това е първо и основно

Достижение на човека нов.

А трезвостта идва от къде?

От скромността. От погледа строг

Към себе си, самия.

 

Семената нужни до тук дадох вече.

Прославяй боговете, чети, гледай и

Мисли.

Сутрин, вечер - зиме-лете се обливай със

Вода студена. Бягай бос и гол.

Закалка е това и тренировка.

Ръцете упражнявай с майсторене.

С търпение изпълнявай на деня 

Задачи скромни.

 

Условия и много действия, дела

Различни има още - но те са веч

На семената развитие, изява.

 

На Велес, на Лесничея - слава.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??