Няколко думи за човека
Човекът е така устроен,
че винаги е Единак.
И всеки негов зов е боен,
и е във гроба с един крак.
Дели мегдан със всички хора.
И е отявлен егоист.
За него Злото е мотора.
И много рядко той е чист.
Мечтае всичко той да има,
да трупа слава и пари,
затуй той винаги отнема
и тъмни планове крои...
Другарствата му са притворство.
Добросъседството е гаф.
И е с магарещо упорство...
А клетвите му са "бош лаф"!
Най-истински е с враговете.
Той най-обича Завистта!
А пък съюзът и на двете
е Истината за света!...
За мен това е равносметка...
Макар че хич не я ценя!
О, хората са тъжна гледка,
дано с туй не ви нараня!...
© Христо Славов Всички права запазени