5.10.2013 г., 20:34 ч.

Ода за България 

  Поезия » Оди и поеми
1034 0 1

Защо ли те, Родино, все така обичам?

Защо ли свидна майка те наричам?

Затуй ли, че отгледа и откърми

Аспаруха, Симеона и Асеня.

 

Ти бе млада, но достойна.

В теб разбиха се татари, рицари, ромеи.

После снагата ти сечаха безброй 

османски ятагани.

 

Но ти растя, събира мощ велика

и пак роди, откърми и отгледа

Паисий, Левски и българска княгиня.

 

Един бесило зарад теб усука,

куршум друг парна по челото,

трети себя, дете и скъпа жертвува.

 

Тогаз Русия мощна ръка

корава ти подаде и ти отново

млада стана.

 

В тоз миг те призоваха

Драгоман и Гургулят

и българският воин

кръвта си там проля.

 

Ти би се при Мур,

Страцин и Драва

за общата правда.

 

Сега свободна си и демократична,

но стенеш пак от дълбоки рани.

Но ти била си и ще бъдеш,

Българийо мила, Родина моя.

 

 

 

© Борка Нягулова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Една е тя за нас,
    единствена и неповторима,
    красивата наша Родина,
    БЪЛГАРИЯ !
Предложения
: ??:??