12.08.2011 г., 11:36 ч.

Ода за водата 

  Поезия » Философска
754 0 5

 

ОДА ЗА ВОДАТА

 

Немият небесен Капитан

сътвори могъщ Океан

от капчица небесна роса

и дъждовна цветна дъга…

Вълни разлюляха морето,

облаци покриха небето,

а Зевс с мълния и блясък

огласи с громовен трясък

земята, океана, върховете

и роди света на световете…

Спуснаха се буйни потоци

в ждрела, езера и отскоци,

напоиха зажаднялата Земя,

покълнаха треви и цветя…

Пръкнаха се животинки,

запълзяха вред гадинки,

избуя свещената гора,

окъпана с дъжд и светлина,

огласи се с птичи песни -

възхвала за силите небесни...

Покълна златен житен клас

в долините на земния Атлас,

наляха се с нектар лозята,

родиха се човекът и жената…

Приказката ми е недовършена,

че волята ми е прекършена,

че не пазим природния закон,

подчинени на първичния нагон…

Но се покланям до земята

на дъжда, снега и на водата;

величая природния творец,

и от малък стих му свих венец…

 

 

По случай деня на водата – 22 март

© Лиляна Благоева Андреева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??