Влюбваха се в мен девици -
чудни, стройни хубавици,
нямах мира и за час,
криех се от всички аз.
Сега съм влюбен в две жени
и се чудя до зори
коя от тях да избера,
дали пък няма да сгреша?
Едната - казва се Мария,
сякаш стори ми магия,
с черни къдрави коси,
с дръзки пламенни очи.
Другата нарича се Елица,
бяла и сияйна кат' звездица,
очите сини ме вълнуват,
в душата огньове бушуват.
Приятелки са те добри,
но любовта ми ще ги раздели:
ако избера Мария,
трябва от Елица да се крия.
Ако пък Елица избера,
тя е кротка по душа,
весела и работлива,
винаги е тя щастлива.
Мария дръзка и опасна,
непредсказуема, неясна,
Елица тихичка и кротка
се умилква като котка.
Двете май че ги обичам,
на двете във любов се вричам,
въртя се в омагьосан кръг
и не зная истинския път.
© ПЕНКА КАМБУРОВА Всички права запазени