9.10.2010 г., 13:41 ч.

Опит за бягство 

  Поезия » Друга
610 0 4

ОПИТ за бягство

 

Хоризонтът отряза дъгата.
И полето остана измамено, изненадано, изнемощяло.
Тогава видях лика на съдбата,
тръгнала с факла огньове, пожари и клади да пали.

Снопи от спомени, паднали възнак,
цели камари след мене – огромни, непосилни и тежки.
Искам от тях да се изплъзна,
да избягам не от страх, не от гордост, а съвсем по човешки.

Мъча се да изпадна в моментна амнезия,
невярвайки сам, че е възможно да зачеркна, изтрия и да забравя
всичко, преминало като сън и оставило своя поезия,
във която до болка, през сълзи и радост оставам.

И ето – писват снопите запалени,
полето е в несвяст и огън,
загърнато със плащ от дим,
като кинжал пробождат го ята от слепи гарвани,
за да изчезнат като танц на вятъра,
като магия и като сянката на странен мим.

Горят насила хвърлени от мене
със някаква съдбовна мъст, без разум,
ала излъчват топлина,
за да загреят чак до нажежено
самата моя същност, душата и лабиринтите на съвестта.

Да, само миг и огънят ще бъде също спомен,
от вик на искри, стон на въглен и плач на пепел в шепи.
И само пътят сред косите ми – оловен,
ще е следа за бягство от крило на гълъб,
останал след дима и гарваните слепи...

© Валентин Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "за да изчезнат като танц на вятъра,
    като магия и като сянката на странен мим."

    Супер !
  • Пейзажно докосване, сякаш рисуваш не с думи, а с четка едно след едно природно вдъховение. Чудесно е!
  • Човече... много красиво.
    А "като кинжал пробождат го ята от слепи гарвани,"... е велика метафора!
    Много поздрави!
  • "Искам от тях да се изплъзна,
    да избягам не от страх, не от гордост, а съвсем по човешки."

Предложения
: ??:??