13.01.2010 г., 20:41 ч.

Още 5 от буква "В" 

  Поезия » Философска
387 0 1

            Власт

 

Това, което право дава

на онзи, що я притежава,

без вина да продължава:

да краде без срам държава,

да убива или гони,

да живее над закони,

да прокарва си такива,

икономика да срива –

общо взето

ще направи

всичко, дето

му се нрави.

Властта променя хора

и зла е тя изгора.

За власт били копнели

и свестни, и добри,

но после полудели

от нейните игри.

Алчността е неин другар,

лакомията е тоже,

честността голям товар,

що да носи тя не може.

Простак ли оперира

с нея, то тогава

е сигурен сеира,

който се задава.

 

         Време

 

Един го няма вечно

или пък му не стига,

за друг е безконечно

и всеки миг брои га,

а трети го притиска,

защото то не спира,

но само който иска,

го винаги намира.

 

              Вода

 

Вещество без аромат,

нямащо дори и цвят,

но на всяка земна твар

то е пълен господар.

 

             Военен

 

Мъж, с пагони и фуражка,

в опит някого да шашка.

Не намира антидот

за цивилния живот,

затова комплекс избива,

щом на работа отива,

като важният субект,

всяващ само там респект.

 

         Война

 

Безсмислен геноцид

срещу нашия вид.

След нея в равносметка

остава грозна гледка.

Няма война наложителна,

камо ли пък положителна,

а конфликт на интереси

зад големите завеси,

откъдето се решава

бъдещето на държава,

и на нейния  народ −

там се прави всеки ход.

© Марин Цанков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Най ми допадна, като идея, "Военен"! Много жалки хорица са...
Предложения
: ??:??