2.05.2019 г., 0:08 ч.

Париж!... Париж!...* 

  Поезия » Гражданска
356 1 1

 

 

Париж!... Париж!...*

 

Париж!... Париж!... С прочутата си кула

величествен през Времето стоиш,

напомняйки, че тръгва се от нула,

когато искаш да се извисиш!...

 

Но също, както и в онази притча,

за кулата във древен Вавилон,

се смесват днес езиците различни –

в един съвсем неразбираем тон...

 

Париж!... Париж!... А често и проклятие

бе елегантната ти красота –

нападаха те с меч и със разпятие,

и помниш ти, разгула на смърта!...

 

Париж!... Париж!... Богат си със история,

с безимен гроб на не един злодей...

Надяваш се, че няма да повтори?...

О не забравяй сент Вартоломей!...**

 

Тъй много кръв по твоите площади!...

И много революции... Терор...

Ти помниш и безбройни барикади,

а там смъртта бе просто и фолклор...

 

И помниш, как бе паднала главата

на краля зарад общото тегло...

... Добре де, а кралицата?... Жената!...

– Но боже мой!... Кралицата?!... Защо!...

 

... Ти помниш Императора!... И него,

и неговите покерни войни...

А в Края – с ненаситното му его –

ти в тленната му същност съхрани...

 

Писатели, художници, поети...

... Но: Монмартър, Лувърът и Нотр Дам,

Париж, си наследил от вековете...

И нямаш нов, дори едничък храм!...

 

Строиш джамии вместо катедрали,

отдавна пришълците не броиш...

Нима забрави всички завещали

ти – с Кръста да вървиш!...  Париж!... Париж!...

 

А от историята с „апострофи”

намигаш ни от миналите дни:

величествен с крале и философи,

но прелестен, със „леките” жени ...

 

Париж!... Париж!... Гордееш се и с право

със Времето щастливо в Бел епок...

Париж!... Париж!... А толкова провали

във не един неосъзнат урок!...

 

Позна дори фашистка окупация

и унижи те немският ботуш,

а пак играеш си на демокрация,

и „мъжка толерантност” в Мулѐн руж...

 

Париж!... Париж!...От всяко поражение

възкръсваше ти бързо след товá,

сега защо отстъпваш без сражение

и нямаш за Бедата сетивá!...

 

... А в твоите прочути булеварди

днес екзотични влачат се тълпи

и няма кой от тях да те овáрди...***

Париж!... Париж!... Поне се опомнѝ!...

 

...................................................................

 

... Не чуваш ли ти тътенът в гетата,

това е страшният: Девети вал –

за да платиш на някой крал с главата...

 

... А  откъдѐ (кажи!)  ще  вземеш крал!...

 

25.06.2015., Париж; Коста Качев                                

*това е мой личен поглед върху съвременен Париж,

така както го видях и осъзнах. Дано да греша.

**”Вартоломеевата нощ”-24.08.1572 год.-масово клане на

хугеноти от католици.

***на 15.април. 2019 год. горя един от символите на Париж

и Франция –Катедралата Нотр Дам дьо Парѝ.Френските

власти гузно мълчат за причината!...

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??