8.08.2023 г., 12:13 ч.

Партизани 

  Поезия » Свободен стих
235 0 0

Партизани

 

„Партизани, партизани
Легендарни синове
Над полета и балкани
Над села и градове
Партизани, партизани
На челата със звезди
От вашите кърви проляни
Свободата, свободата се роди
Свободата, свободата се роди“

 

На Сталин думите за тях са: „Партизанин
Един в тила е равен на сто войника
На фронта“
Пенсионерът какво е – "партизанин" в 
Тила на "врага". 
Партизанинът е на линията втора на живота.

 

Велико нещо е да бъде човек партизанин!
Шаманството (духовността) какво е –
Партизанство.
Повтарят шаманите молитви-мантри, обряди изпълняват.
Трудят се по партизански.

Знания, условия и предпоставки вътрешни в битието творят - съзнание специално!

 

Законите, конвенциите ред в обществото
внасят – но го и объркават често.
Несправедливости творят.
Казуси трудно разрешими често  се явяват.
По подобен начин страдат без шамани - четох - 
ловци Алтайски.

 

Кой казусите незримо разрешава, на ловците
кой помага – шаманът-партизанин. 
Действа той във вражеския тил!

Незримо и незнайно действа партизанът този.

В гори и храсталаци прокарва пътеки.


Ясно е и вижда се – партизанинът е облакът,
От който в живота дъжд се ражда.
На Другарство незримо и велико партизанът 
член действен и боец е.
На фронта войнът мисли си надменно –
Няма като мен герой такъв - на войната нося тежестта.


Да, ама не знае той, че „Млада гвардия“ - младежи
полу-пълнолетни е имало в Русия.
Постъпки героични извършвали са те.
И че имало е там (пак) партизани.
Ковпак - Дедът този - с отряд първо малък-и огромен после - действал е геройски в тила вражески-опасен.

 

Демиревски Желю, и български много други партизани
за на народа доброто в гората са излезли някога.
И живота млад давали са свой.

 

Боговете в живота какво са - Партизани са те!
На партизаните - ятаци още!

 

За Ернесто Че Гевата песни пеят  се – Хаста сиемпре, Бела чао.
 
Мапачо-тютюна на шаманите помага.
Мъжете по кафетата какво са – и те са партизани.
Някои от тях.
Седят по пейките хора стари – "партизани" те са.
За героите млади чистят  пътеки.

 

На партизаните-ятаците, на боговете прекрасни – слава!
Слава на Велес – партизанинът на партизаните!

 

На индианците с перата - на техните шамани - слава!
Слава на Лесничея, който за партизаните написа тук.
Ода - символична и реална.
Партизанин е и той.

 

На героите слава – всички те са партизани.
 
Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??