скороговорка с продължение – 4
Петър Пръчката плет плете,
през три пръта преплита,
баба Петра с хурка преде,
пресуква, преждата сплита.
Петър припряно плет плете,
препира, пръчки провира,
с пръча по двора припка дете
и Пръчката Петър нервира:
– Петърчо спри! С пръч не играй!
От игра, пръч не разбира.
Я, по-добре, пръчка ми дай,
за плета пръти подбирам!
Припряно Петърчо припна ,
в три пръта се мигом, препъна...
Магарето стреснато ритна
легена с прането, от пъна...
А Петър плете ли, плете
през три пръта преплита...
На пет куки баба плете,
преплита и Петърчо пита:
–Защо краката преплете
в тез пръти и се препъна?
Като пате в кълчища - оплете
и падна точно връз тръна?
Виж, как магарето стресна
и пръча също нервира!...
Петела с крилете приплесна,
кацнал на плета, кукурига...
А Петър Пръчката плет плете,
през три пръта преплита.
Плети Петре, а на туй дете,
баба, шушони наплита!
Плети Петре, пръти преплитай!
Я, виж, колко ограда наплете!
На комшията, хич не разчитай,
че с комшийката клюка ти сплете!
Две други комшийки "плетат" –
с комшийка , езици преплитат,
като совалки очи им сноват,
за жена ти клюка наплитат...
От лъжа, в лъжа се оплитат,
за истина – в гроб се кълнат,
със сплетни неусетно се сплитат,
чак една друга, се люто, кълват...
А Петър плете и "не чува",
преплита, пръчки провира –
на сплетни Петър не робува,
плете ли, плете ...и не спира...
Плети Петре, плет преплитай!
През три пръта провирай!
И кошница, и плет си оплитай
и интригите, ти, игнорирай!
Продължение на познатата ни скороговорка "Петър плет плете, през три пръта преплита. Плети Петре, плети! През три пръта преплитай!"
© Pepi Petrova Всички права запазени