7.02.2013 г., 17:57 ч.

По пътя на Самуиловите войни 

  Поезия
626 0 3

 

ПО ПЪТЯ НА САМУИЛОВИТЕ ВОЙНИ

 

Из “Македонски напеви”

 


Дори с едно око да съм, дори да съм напълно сляп, съвсем без сили,
дори ръката ми по старчески – за меч безсилна! – да трепери,
в душата си ще пазя спомена за византиеца Василий
и пътя каменист към крепостта дори сред мрака вечен ще намеря...

 

През крепостния ров спуснете ми тогава моста, обкован в желязо,
и нека Самуил да ме посрещне сам през портата с болярите –
от куките горещи на палача не в очите, а в сърцето съм белязан
и в огъня на болката душата ми войнишка и до днес изгаря.

 

Тук, в синия простор на Охридското езеро, ще потопя лице полека
и тихата вода кръвта от очните ми ями ще измие и ще ме лекува
– какво от туй, че съм дошъл след повече от десет века,
нали все още с българоубийци Самуиловата рат воюва?

 

Какво, че старата стена на крепостта се разрушава,
че дървените ладии през езерото синьо вече са отплували,
когато там, в онази първа българска държава,
и днес от тоя хълм над Охрид Самуил царува!

 

...

 

Тоягата на мъката ни сляпа трополи през здрача,
а под клепачите си носим на желязото горещо крепа черен...
Но даже всички ни да беше ослепил палачът,
с очите на сърцето си към тая крепост пътя бих намерил!



 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Може би ще минат години, когато слепците в македония ще прогледнат и ще спрат да хулят своите братя!Поздрав!
  • Иска ми се да вярвам, че сърцата ни все още имат очи!
  • Когато прочетох за първи път тази творба, камък заседна в гърлото ми и се запитах дали още сърцата ни имат очи. Дали още имат?
Предложения
: ??:??