По улиците дрипави дечица просят,
без свян протягат малките ръчички,
че дните нищичко не искат да им носят,
а всички сред тълпата са самички.
От рано свикнали на студ и глад,
познали страшната до болка дума "няма",
протягат длан да просят хляб! -
приели всяка пошлост и измама...
В очите им недетски, в усмивките измъчени,
огромна болка и житейска мъдрост се чете,
от всяко щастие и радост са отлъчени,
живеещи под чуждо слънце и небе.
И те мълчат... мълчанието им крещи!
Крещят протегнатите малки длани,
а дъжд и сняг над тях вали,
валят над тях обиди и измами...
И всеки лъже съвестта си,
когато пусне нещо в протегнатите длани,
и съвестта стои излъгана,
и отминава всичко с мълчание...
По мокрите и кални улици
стоят да просят НАШИТЕ деца,
деца на НАШАТА съвест и НАШЕТО бъдеще,
не намерили място в НАШИТЕ сърца....
Те искат милост, а не просят милостиня,
те искат милост от безмилостния свят...
Пред малките им длани, като пред светиня,
прекланям се да моля милост АЗ...
© Ива ВалМан Всички права запазени
Докога?