Победен ек!
Знам България потъва
В петвековна тъмнина
А народът наш робува
Но повдига той глава
Че в сърцето обич свети
И покълва тя в духа
А душата я възпява
Възрожденски в песента
И Балканът извисява
Воеводата юнак!
Левски, Ботев завещават
Своя верен, кръвен знак.
Славен роде, мой страдални,
Ти постигна си целта.
С много жертви и покруса
Извоюва свобода!
Днес България празнува,
Пак прославя този век,
Който увенча с победа
Шипченския боен ек.
(стихосб. "Будна тишина")
© Y. Panda Всички права запазени