30.04.2008 г., 13:31 ч.

Победният ден 

  Поезия » Гражданска
689 1 6
Ден на победи.
Милиони, милиони победи,
за всеки убит по една.
Ден на завети
и спомени, спомени бледи
в пулсираща червена звезда.

Завети - те по-силни от изстрел,
минути по-дълги от век.
Календарът е натъпкан пълнител
със делници на живота нелек.
Животът е всъщност ужасен -
и алчен за още, озъбен е звяр.
Но всъщност от всичко изпразнен,
бушуващ, изгарящ човека пожар.
Чух ви да казвате: "Опазил ни Господ!" -
прастара просия на робския нрав.
Свободата погребахте и сложихте кръст.
В небосклона охлузен погледи вперихте,
но намерихте само робския страх.
Потоци от хора по робския път -
новите роби на господар незаконен -
аз виждам в очите ви утрешен бунт!

Зная, ще има Дни на победи -
милион, милиони победи,
за всеки поробен, поне по една!
Дни на завети
и нови, и нови моменти.
В нощта ви пулсира червена звезда!

Ще има отново свободни съвети!
Ще има отново от вчерашни роби
в свободното слово възпята земя -
за всички свободни Съветска страна!

© Димитър Ганчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??