31.03.2018 г., 21:49 ч.

Поема за думите 

  Поезия » Друга
393 0 0
  1. Поема на думите

Някои във думите съзират само кал,

а някъде из думите изниква нежно цвете,

думите търкалят се и всяка е медал,

хиляди различни думи, хиляди портрети . . .

 

Пилеят се ята от думи

в мъглата на разперена лъжа,

думите изгубени в безпътни друми,

там мъртви лебеди кръжат.

 

Празни голи фрази,

но в купчините тор – елмаз,

камшик плющи, ботушът гази

и ето в бурята маяк на яркия компас!

 

Страхът рои страхливи думи,

двулични, хлъзгави с гримасата на шут,

пълзят към редките цветя

във бурените чуми,

дрънчат синджири във сирашкия приют...

 

В трюма са гребците уморени,

завързани са смелите слова,

но чакат утрото на своята сирена,

тръбата на бунтовна синева.

 

Денят ще дойде приказен и ясен

и словото със полкове безчет,

страхът със двете си лица и блудната украса,

прободен ще съзре венците – думи

с музика на огнен словоред!

 

Орешец, 01.08.2017 г.

 

© Димитър Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??