Една била мома Стана
в Тракия, от слънце огряна.
Залюбил я Тодор чобанин,
беден човек, от рода Яневи.
Взел му Господ очите,
но му оставил овците,
с тях да броди и свири
по поляни, баири
и кавала му сладкогласен,
цяло село огласял.
Село Докузек в Тракийско,
Девет могили - на български.
Започнала там историята наша,
която сега ще ви разкажа.
Родили се Темелко и Никола,
Кера, Стоил, и опора
били за татко и мама,
хем радост, хем грижа голяма.
Темелко дървото обичал
и майсторски сръчно изсичал
чекръци, колела сладкогласни,
плугове и рала прекрасни.
Никола бил комита, харамия,
с луда кръв, дето глава затрива.
Нарамил пушка, ямурлук
и решил: съдбата му е хайдутлук,
но зла уста в конака го издала,
косата му в една нощ побеляла.
от бой пълзял, не му било леко,
заеквал и нарекли го Кекеку.
Сестра им, Кера, тя се задомила
и осем деца родила.
Четвъртият, но не последен в ред,
бил Стоил - селския кмет.
Преди това свещеник, човек богоугоден,
но от съдбата си принуден
жена да погребе, син да прегърне
и на расото гръб да обърне.
Милана пък, мома разцъфтяла,
на прага на църквата стояла,
кога Стоил да се венчае,
тя го гледала без да знае,
че с него й е орисията,
че с него й е прокопсията.
Скоро Милана овдовяла
и без дете осиротяла,
млада черна вдовица,
самотна гълъбица,
а мома за вдовец се не жени,
нито ерген вдовица ще вземе.
Сам Стоил вдовеца знаел
как Милана да омае.
Вдовците в селото събрал,
по чаша вино им налял,
на столче настанил Милана
да гледа, че няма измама.
Надхванал най-отгоре кола
и викнал: "Милана е моя!",
а тя пък често ни повтаряше:
"Белязал беше кола той и знаеше,
кога за него да се хване
и така да ме пристане!"
Орисани били да бъдат двама
и да създадат челяд голяма -
Иван, Христо, Руска, Стана,
Атанас, Мария, Яни.
Това са бабите и дядовците наши,
сега за тях да вдигнем пълни чаши,
те са историята на Стоиловия род,
с която всеки трябва да е горд,
защото въпреки съдбата им горчива,
ние днес сме тука, нас ни има.
И свеждаме чела с дълбок поклон,
спокойни да са в своя вечен дом!
© Илонка Денчева Всички права запазени
Поздрави.