7.10.2023 г., 8:52 ч.

Поливане 

  Поезия » Свободен стих
124 0 0

Поливане

 

Помощ-внимание добро "поливането" е.

Уравновесяване.

Лодка става съдът хаотично плаващ.

Хаотичните мисли тревожни -

В дом и на път се превръщат.

Поливането чрез.

 

Градина изоставена, силно обрасла щом видиш - погледът поливащ чака тя.

Картофи за вадене.

Грозде за бране.

Куче лаещо силно.

Внимание, мисъл и дела те чакат.

 

И благословение, наказание не-, са тез дела.

Те са от раздел "поливане".

Жените за мъжа са градини.

Поливане искат.

Техните глави-коси прекрасни.

 

"Ще се радват на труда си хората,

И ще се обичат като братя."

Да се обича кога може?

Когато си доволен.

А си доволен кога.

Когато след трудности и труд очистиш, полееш градината "своя" попътна.

 

Научи си ученикът урока.

Нахрани се скромно гладният.

Облече се, съблече се човекът.

Нуждите наши благословение са.

Но и нуждите други попътни на човеците-братя също.

 

Поливане чакат те.

Не бой се от хорските молби.

От техните градини молещи.

Помощ искат-търсят, не отвръщай ти от тях лице-ръце.

Те са шанс за твоето доволство.

 

Шанс са да имаш светлина по пътя.

По план строг не живей!

Не може да се радостта предопредели.

От храстите на твоята пътека, тя ще изскочи.

Когато некапризно ходиш.

 

Ръцете твои и крака - те от скуката ще те спасят.

Ще те научат да поливаш с внимание и дела прекрасни света - предмети-същества.

Светлината на Слънцето чувства поражда.

Тревога за дела предстоящи.

Но точно там е и скрита радостта.

 

Поляризиран бъди.

Естествено е човек да не е спокоен.

Чувства той, че работа има, път го чака.

Уравновесен да е достатъчно е.

И нахъскан за скромни дела и крайно нужни.

 

Моли те някой за помощ.

А лесно ли е да се моли - унижение, зависимост това е.

Снисходителен бъди.

Зарадвай се, че към теб гледа човекът този.

Дай му поне малко.

 

От твоята храна да хапне.

Време дай му - от своето време.

Внимание от духа твой.

Ръка подкрепяща.

Той пък с квант топлина ще те дари.

 

Нуждаещият се човек е капитал в природата.

Надежда за твоите ръце.

Всички хора-същества са градини за поливане.

Тухли са и камъни за твоя дом.

Неспокоен щом си пей - боговете прославяй.

 

Пеенето е най-добро условие за мисълта.

Скрий се зад пеенето и мисли.

Скуката побеждавай с поливане.

С чистене на паяджини-бурен-храсти.

С действия непредвидими.

С дела знайни и незнайни.

 

Слава на Велес, на Лесничея слава!

 

Поливането на градини сухи е благословение.

Но градини (все пак) попътни.

Не отклонявай се в абстракции всесветски.

Скромен бъди - конкретен.

Събирай ти реални плодове!

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??