27.06.2022 г., 7:04 ч.

Полски мак 

  Поезия » Оди и поеми
568 2 0

Полета спокойни, о някога бойни

Колко юнаци във вас легнаха,

и във вечността сладко заспаха? 

За какво те умряха? 

 

Полета безкрайни, полета страдални

Вий общ гроб сте на витязи незнайни,

място на гибел и съдби пропиляни,

но защо сте тъй чудни, омайни? 

 

Красотата ваша, тъй дивна, поля, 

не иде ни от залез, ни от зора,

нито хладният бриз и мъглата,

а от простичко полско цветче - макът. 

 

Китен, червен килим от цветя,

се стеле по безкрайни поля,

и се влива към вечността

като кръвта на тез, що презряха смъртта. 

 

 

© Людмил Йоцов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??