13.02.2022 г., 9:58 ч.  

Поредното менте? 

  Поезия
259 6 12

След безброй експерименти

през годините назад,

пак повярвахме в левенти

и в безплатния обяд.

 

Кирчо, взе власта от Боко.

Обеща ни берекет:

Как ще литнем нависоко

през годините напред.

 

Надгради със свои хора

апетитните кресла.

И започна - без умора

да ни води за носа.

 

Но… не мина даже месец

и обетът се смени:

Кабинетът… ни поднесе 

пак крадливи новини.

 

Мигом пръкнаха скандали

за промишления ток:

Как газта сме разпродали

на приятелски кръжок.

 

А - с проблемите от тока

и пазарът се взриви!

Свръхинфлация - висока,

взе заплати да топи:

 

Скочи спиртът, шоколада,

също конският суджук!

Хлябът ни, дори пострада

от инфлацията тук!

 

Непосилно стана Банско 

с много скъпите чорби.

Даже руското шампанско 

с рубли две се повиши!

 

И народът, взе да мрънка

за поскъпналата газ.

Всяка харвардска издънка

да я псува… и на глас!

 

А пък Кирчо… се оплака,

че не му се дава шанс.

Как за битките в батака

му е нужен толеранс.

 

Че - палатите бандитски

тука никой не руши!

Че законът на Магнитски

депутати не лови!

 

Взе да стряска прокурора

със народен линч и съд,

че - не праща във затвора

Маджо, Таки и Вълкът.

 

Всеки ден, със прах в очите

той ни взима за мезе.

Преброени ли са дните

на поредното менте?

 

 

Юри

Йовев

Февруари

2022 г.

© Yuri Yovev Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Кирил Петков вече ми харесва! 😊
    Приветствам го за твърдата позиция спрямо Путин.
  • Юри,хич да не ти пука,отдавна сме за буклука!
  • Ники! 👍😊
  • Юри!!!😅😅😅
  • Георги, благодаря!
  • Ели, Петър. Пепи, Дани! 😊
    Страната на ментетата сме! 😊
  • Актуален, точен и безпощаден. Поздравления!
  • Не пия, не пуша, спрях хляба, и конски салам не ям... май само тока и водата останаха да спра... Да не спра само аз преди тях, че нещо взех сама да си чезна от очите, и огледало ме не лови вече... 🥺
  • Кирчо Ментето! То какво ли не е менте вече! Браво, Юри!
  • Весо, трябваше да драсна някой куплет и за македонския въпрос. 😊😊😊
    Дени, ти как го обичаш банския старец? 😀😀😀
  • Най ме е яд за суджука 😂
  • Както е тръгнало, Кирчо май ще ни присъедини към Македония. Удобен повод да се измъкнем от ЕС.
Предложения
: ??:??