10.02.2017 г., 13:41 ч.

Позиция 

  Поезия » Философска
357 0 1

              Позиция     

 

Къде е за живота истината?

В желанието да съм щастлив?

В това да радвам другите?

Да им украсявам живота сив?

 

Да им дарявам светлина и радости?

Да виждам усмихнатите им лица

и очите за знания отворили се

и всеотдайните им сърца?

 

Или да търся интереса сам за себе си?

Да се превърна в егоист?

Да искам винаги да съм над другите?

От мен да няма по прав и по чист?

 

Да търся вечната победа

и властването над света

и нищо друго да не ме вълнува

освен признание за властта.

 

Да мога да налагам волята си.

Да смачкам при желание врага.

Да завоювам уважението си

със силата и със страха.

 

Коя е вярната позиция?

Смятам, че и с двете ще сгреша.

Не може с крайност да спечелиш.

Няма реализъм в това.

 

Не може да си алтруист изцяло

и да не оставяш нищичко за тебе

или да си егоист завършен

и завистта околна да не те поеме.

 

Истината някъде е по средата.

Всеки трябва сам да се определи.

Според качествата, които има.

Според собствените си черти.

   

 

                                       Стефан Цеков

© Стефан Цеков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??