Предколедно е и се сещаме за тях,
онези - неуспелите и неудачниците.
Добре е май да почистим някой грях
с благотворителност... пред празниците...
Въздъхваме и ровим сред парцалите.
Все има там и някоя по-свястна дрипа...
Оставяме я после сгъната до кофите
и качваме на щедростта си клипа
на стената си във Фейсбук.
Така де, нека всеки види
милостинята ни тук,
и на добротата наша... да завиди...
Пречистена е канализацията на съвестта,
остава само паленето на свещичка.
А също ясна е и после участа
на светещата и накичена елхичка...
Да, тя ще срещне тъжният клошар
с ръце премръзнали и плачещи очи,
във огънят ще поднесе последния си дар
и в дим превърната... ще отлети...
Прекрасна е тази предколедна щедрост,
която ни пълни със гордост в сърцата.
А иначе мръщим се от срещите си с бедност,
че толкова е грозна нищетата...
Мизерията, която е отвън, ни дразни,
но свикнали сме си със вътрешната си такава.
Сърцата често са ни боклуджииски кофи празни,
без значение на етнос и държава...
*****
Прекрасно е предколедно да бъдем щедри
(търпи се - все пак е веднъж годишно)
да се сетим, че има болни, бедни,
а през останалото време... да не правим нищо...
11.12.2014.
Георги Каменов
© Георги Каменов Всички права запазени