17.10.2020 г., 16:24 ч.  

Приказка за нотите 

  Поезия » За деца
814 0 2

В един дом, отпред с цветна градинка
живеело момиче на име Латинка.
Работна, грижовна към всички била,
Запеела ли, сякаш златен лъч светлина
огрявал пътя, градинката, двора,
гласът и се носел нависоко в простора.
Латинка посядала на пейка и пеела,
(само тя така красиво умеела).
Наоколо всички плодове, зеленчуци
по - бързо зреели под красивите звуци.
Слушали я до един в захлас
и даже пригласяли с нея на глас.

 

Чуйте:

 

ДО - Доматът се разпява в градинската леха,
РЕ - репичка си тананика от рано сутринта.
МИ - Мишле от цъфналите храсталаци
акомпанира с орехови маракаси.
ФА - Фасулът със струните си – ластари
в ритъм засвири, вместо с китара.
От красивите песни и танци пленена
пеперуда кацна - с плисета в зелено,
известни в модния свят като …

СОЛей.
Завъртя се грациозно и каза: “Здравей!
Хареса ли красивия ми пирует?
Репетирам с група за модерен балет.
Довечера ще спретнем танци луди!
с десетина разноцветни пеперуди.
ЛА - Латинка беше много щастлива,
и за концерта  безкрайно нетърпелива.
СИ - Синигер - диджей даде знак за начало,
кацнал на оградата, която опасва изцяло

двора с пет реда здраво опъната тел,

(на която пее сутрин герест петел)
Пет реда, като петолиние музикално!
Върху него се подредиха нотите идеално,
по ред от долу нагоре и обратно…
Звучаха в синхрон така невероятно!
Хайде всички заедно да изпеем

точно и подред, нотите седем:

 

ДО, РЕ, МИ, ФА, СОЛ, ЛА, СИ…

Хайде, с чувство повтори!
В ДО мажор е тази гама!
Започва музикалната програма!


 

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??