18.02.2009 г., 15:59 ч.

Приказка за странника 

  Поезия » За деца
1892 0 4
 

Пътувал странник във гора, замръкнал гладен във нощта.

Задухал вятър отдалеко, мълнии разтърсили небето,

страховита буря разразила, дървета дóземи превила.

Гледа пътникът в гората блещука на свещичка светлината.

На портата почукал той свенливо, помолил жалостиво

за къшей хляб - корав комат и глава да сложи някъде в креват.

Били във къщата троица - детенце, мъж и престарял бащица.

 

Мъжът поканил пътника да влезе, зер, опасно е навън във лошо време,

споделили бедната вечеря, предложил му и едничката постеля.

На сутринта на изпроводяк мъжът помолил пътника във знак

на благословия да напише две-три думи на хартия.

Странникът помислил и написал: Бог е вас със смърт орисал,

смъртта нека по тоз път мине - първом старият да се спомине,

после младия да вземе; най-подир детето, щом му дойде време!

 

На мъжа подкосили се краката, кръвта нахлула му в главата.

„Мръсна свиньо, блатска гад, сега ще ти строша врата космат!

Неблагодарен просяк и търгаш, чума да те тръшне, баш!"

И след таз благословия, прогонил пътника във олелия.

Отвътре старият баща излезнал със бастун в трепереща ръка.

„Какво се случи, сине мой, какъв бе този страшен вой?"

„Скитникът от вчера, виж какво ни пожелава, неговата вера!"

 

Мъжът подал написаното на баща си, ритнал камъче в яда си.

Гневен бил и бесен, светът е пълен със човешка плесен,

без мяра лоши, неблагодарни хора, без чувство за дружеска опора...

Баща му пък глава поклатил. „Сине, сине, малко си препатил!

Напразно странника обиди и го във гора натири.

Той е носил във душата жал, затуй ти най-доброто пожелал,

че няма по-голяма мъка за баща, деца си да погребва в нощта!"

© Айгир Сверисон Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Дааааам, добра е версията ...
    макар че "Мръсна свиньо, блатска гад,
    сега ще ти строша врата космат!"
    ужасно ме разсейва от поучителния край
  • Интересно!И аз харесах!
  • Така е. Няма по-голяма мъка. Няма по-добро пожелание!
  • "Човекът не е властен над духа... и няма власт над смъртния ден, нито избава в тая борба." - (Екл.8:8)
    Така е, когато не сме подготвени за някой думи.
Предложения
: ??:??