Притча...
Във една страна далечна,
може би накрай света –
някога си, в друга вечност,
расла царска дъщеря...
Но препускали годините
както зобени коне –
необяздвани...И минали –
бързо докато расте́...
А принцесата красива,
ослепително била́ –
дръзка, весела игрива
в самодивска веселба́...
..Но баща ѝ остарявал –
нямал вече миг покой
и в съседните държави
пратил съгледвачи той...
Със заръката да търсят
момък там от сой и тих –
за принцесата-лудетина
подходящия жених...
... Заприиждали в двореца
принцове от вси страни –
за ръката на принцесата
мераклии все били́...
Царят сам решил обаче
своя зет да избере
и на всеки той задача
дал – умее ли добре
занаят, със който може
да живее в други дни,
а́ко ли, недай си боже,
лош късмет го сполети́...
Но от прнцовете никой
не владеел занаят –
и дори не бил навикнал
да се труди в своя свят...
Царят всичките отпратил
и им пожелал късмет
в други царствени палати,
но не одобрил за зет...
... А във края на редицата
момък мълчалив се крил,
щом поела върволицата
от принцове се прибижил.
Царят същото попитал...
– Аз царю кошници плета́,
с чудни шарки ги оплитам
и продавам по света...
Малко царя се замислил:
– Момко ще ти доверя,
ти си подходяш наистина
зет за царска дъщеря.
... И какъвто да се падне
от съдбата ви късмет –
няма да заспива гладна
дъщеря ми синко с теб...
15.11.2020.
© Коста Качев Всички права запазени
Хареса ми.