Прокрустово ложе
Прокруст е прякор на атинския разбойник - великан Дамаст.
Той подлагал пътниците на изпитание - дали ще съвпаднат
с размера на неговото т. нар. Прокрустово ложе.
При липса на съвпадение, на по-високите режел краката,
а по-ниските разтеглял.
Разпъваме се всеки божи час,
стърчащите в тълпата подравняваме...
А причината дълбоко е във нас!
Със другите не се съобразяваме...
Душите ни разяжда метастазата -
"Прокрустовото ложе" на омразата...
© АГОП КАСПАРЯН Всички права запазени