Посветено на всички българи , които празнуват
ТРЕТИ МАРТ извън Родината
Българийо, Родино, мила майко!
Как тъжно свети твоят ореол!
Дойдох преди раздялата - за малко -
за път да взема късче хляб и сол.
Да помълчим със теб прощално в мрака.
Да те запомня, майко, все така -
забрадка черна и очи разплакани -
изпратила най-свидните чеда.
Ще ме погалиш ти с обични длани,
ще ме прегърнеш с толкова любов.
Докато дишам, с мене ще остане
последният ти майчин благослов.
И китка здравец ще ми свиеш мило,
та да ме пази от неволи и беди.
На този свят не съществува сила,
която твоята любов да победи.
Българийо, едничка майко свята!
Аз тръгвам - все едно на север или юг.
Ала сърцето ми, умът ми и душата
завинаги остават с тебе - тук.
© Нина Чилиянска Всички права запазени