20.02.2020 г., 19:36 ч.  

Прости ни ,Апостоле, велик 

  Поезия » Друга
440 1 0

Прости ни ти безсмъртен наш, Апостоле, велик,
че макар да свеждаме глава пред светлия ти лик,
и днес длъжници сме на твоите святи и чисти завети,
и ново черно робство в дните наши позорно свети.
Прости,че обсебени от ниски страсти, алчност и суета,
забравихме какво е справедливост, обич, чест и доброта,
преяли богатите се давят на парите в безсмисления лукс,
а гладни бедните оцеляват с трохи от кошовете за боклук.
Прости,че децата ни скитат немили-недраги в чужди страни,
принудени да търсят далече от родината прехрана и пари,
а самотните им майки и бащи с тъжни разплакани очи,
в обезлюдените села и градове на европейска България,
с последните си пари купуват билет от държавната лотария,
и се надяват на чудо, да имат най-после с билета си късмет,
за да се върнат децата им при тях и да не ходят по гурбет.
Какво ли би ни казал ти безсмъртен наш, Апостоле, велик,
ако можеше да видиш на своите потомци съвременния лик,
ако можеше да видиш как край европейските магистрали,
наредени за продан невръстните наши български дъщери,
протягат гладни ръчички към непознатите чичковци с пари,
съвременни малки робини, невинни жертви на калени съдби.
Почивай в мир,където и да си обичан наш, Апостоле, велик,
щастлив си,че днес сред нас не си, и не виждаш грозния лик
на алчните фарисеи, които без никакъв свян осъдиха на смърт
достойния твой мъдър и свят завет и човеколюбивите ти мечти
за свобода и справедливост разпнаха на нов голготски кръст,
запалиха свещ след това лицемерно в храма и Бог им прости... !!!!

 

 

© Кръстина Тодорова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??