19.12.2019 г., 17:50 ч.  

Пустинно 

  Поезия » Друга
385 2 9

Бяла пустиня съм, плаващи пясъци.
Трева таралежова* остра, без цвят.
Сърцето прескача, задъхани тласъци.
Самум** ли се вдигне, очите горят.

Сухи кълба съм. Летя, със сирокото***.
Мисли - камили край дюните спят.
Фенек**** оглежда ме, там, от високото,
в ушите му стихове тъжни трептят.

Само понякога спират ме тръните,
плача насън. Кактусите цъфтят.
Кладенец съм. От дъбоко бездънните.
Озис съм. Обич за целия свят.

 

--------------------------------------------------------

* - Cпинифекс (таралежова трева), която има твърди и остри листа и достига до метър височина. С кореновата си система тя укрепява подвижните пясъци и дюни в австралийските пустини.

** - Самум - Сух и горещ вятър в пустинята, предизвикващ пясъчни бури.

*** - Вятър предизвикващ сухо и прашно време в Северна Африка.

**** - Фенек -  Bид дребна лисица с отличителни големи уши. Среща се в пустинята Сахара.

 

 

 

 

© Надежда Ангелова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??