13.11.2012 г., 12:41 ч.

Пътеката 

  Поезия
348 0 1

 

ПЪТЕКАТА

 

И пак пристъпвам слепешком в мъглата гъста,

не виждам пътя си напред – напред е мрак,

и като стар слепец опипвам с тръпни пръсти

безплътното пред мен. Бих спрял, но няма как

и пак пристъпвам слепешком в мъглата гъста.

 

И кой би казал пътят накъде извива,

какво отпред ме чака – сипей, пропаст, ров?

Вървим напред в мъгла и мрак доде сме живи,

на дните по самия ръб, по път суров

и кой би казал пътят накъде извива?

 

Но неизвестността пред мен не е безкрайна –

със плач пристигаме за своя първи час,

и с плач вървим по път – неразгадана тайна,

към странен край, белязан с плач – за нас,

но все пак неизвестността не е безкрайна.

 

И няма спиране, и път обратен няма –

като слепец върви през мрак човекът

на дните по самия ръб, сред тишината няма.

Живот и смърт – два края на една пътека,

и няма спиране, и път обратен няма...

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Аналогичен на "Спомени",но постройката води до съвсем различно възприятие.
    За мен,всеки стих тук,може да съществува самостоятелно.
    Много ми хареса,Вальо!
Предложения
: ??:??