Пътуване в Испания...
(лиричен пътепис)
Испания, от Бог благословена
събрала във една вълшебна сплав:
на Миналото страстната поема
и споменът за него величав,
с модерният си образ на красива,
загледана към Бъдното страна,
но все във романтична перспектива
за идващите нови Времена...
... От тук Колумб е тръгнал с каравелите
и преживял стихии и беди,
пак тук довел моряците си... Оцелелите...
Но и вестта за Новите земи...
Тук вятър от моретата разказва
за старата ѝ слава и това,
че слънцето във нея не залязвало,
и то не е пресилена мълва,
защото на Испания мъжете
живеели под белите платна,
боравели изкусно със въжетата
и хващали щастливата вълна...
На „нови времена” били предтеча
и носели на местните прогрес,
макар че го налагали със меча...
Тъй както впрочем, прави се и днес...
... Сега са влаковете като птици*,
небето самолетите браздят,
колите във безкрайни броеници
в модерни магистрали** се въртят...
И всичко е зелено до Безкрая:
маслини, портокали и лозя,
и мислиш си, че си попаднал в Рая,
но не Отвъд, а в тая тук земя!...
И щъркелите есен не отлитат
от топлия, красив испански юг,
гнездата си по стълбовете сплитат
и както хората, живеят тук.
Кипарисите стройни като свещи
стоят край манастирите на пост,
монасите усмихнати посрещат
надникналия във Светът им, гост...
И грешен ли си можеш да помолиш
и Девата сама ще ти прости,
че тя споделя Божията воля
за любовта към нашите души...
... А мургави красавици повеждат
фламенко във безкраен карнавал,
и всеки мъж ги гледа със надежда-
посланието в танца им прозрял...
В безбройните арени матадори
и бѝкове в необичаен транс
в красив двубой през вековете спорят...
А случва се и бѝка да е с шанс!...
Столетия градени катедрали***
на Миналото време като страж
стоят си тук с, изящни вертикали-
напомняйки, че то не е мираж...
... А ветрогенератори по хълма
и вятърът улавят просто в ход:
илюзията с мелници е пълна,
но липсват само Санчо с дон Кихот...
... И цялата страна е пременена,
като любима, гледана жена-
от кризата навярно е ранена,
но помни твърдо своята цена...
Коста Качев,
01-08.2013.
Андалусѝя,
Испания
*Испания има най-голямата високоскоростна
железопътна мрежа в Европа и втора в света
след Китай. Със средна скорост достигаща 300 км./час
испанските влакове AVE (птица) са едни от
най-бързите в света.
**Дължината на автомагистралите в Испания е над
15 621 км., по който показател изостава само от САЩ
и Китай.
***В Испания е запазено много от наследството на
средновековието: катедрали, манастири, дворци, сгради.
© Коста Качев Всички права запазени