28.04.2021 г., 19:30 ч.

Пътят 

  Поезия » Философска
574 0 1

Гаранции ли искаш да ти дам? 

Гаранции не давам вече.

Животът строг е, и е непредубеден

и планът е изготвен вече.

 

Сега си мислиш, планове кроиш;

мечтаеш и строиш въздушни кули,

и искаш всичко да се случи - според мен -

съгласно твоите решения надути.

 

Но пътят вече е предначертан.

Решенията ти не означават нищо!

И бързайки да стигнеш там,

ти бързаш към последните минути.

 

Часовникът не спира да върти -

години, векове минават през остта му нови.

Защо си мислиш, че за теб ще спре?

Планът готов е и с положени основи.

 

Поглеждаш в огледалото и там

се виждаш млад и с огън във очите;

решен да извоюваш всичко сам,

да вземеш максималното от дните.

 

Поглеждаш пак - и си смутен:

помръква леко огънят в очите.

Гаранции ти искаш да ти дам,

че ще се върнат пак във теб искрите.

 

И мислиш, и опитваш пак

да подредиш живота си, мечтите!

Но не е лесно - бил съм там,

усещаш тежестта на дните.

 

Поглеждаш трети път към своя лик...

и знаеш, че това е за последно.

Как можело е да се мислиш за велик?

Изпадаш в шок от глупостта си предна!

 

Защото Времето е най-великият играч -

от векове то всички надиграва.

И виждаш, че решенията днес

за него нямат нито стойност, нито слава.

 

И ето затова, любими мой,

гаранции не давам вече:

защото пътят е предначертан

и времето за теб и мен изтече!

© Мария Паскова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Какво?Гаранции!
    От мен ли искаш?
    Или съм грация?
    Какво? Душата в чул си стискаш
    И може би е по - добре часовникът
    назад да трака...
    И тик и так
    И тик и так


    Недей чернаъ ми край,
    Защото още те обичам!

    И няма никой, никой, знай!
    така да те обича!
Предложения
: ??:??