21.07.2014 г., 13:59 ч.  

Пътят на хляба 

  Поезия » Пейзажна
663 1 9

И този ден на края си залага,
щом слънцето заслиза зад баира
(изпило с жадни глътки всяка влага)
към трона си, за потна халба бира.

Жетварките протяжна песен хващат,
отрязва сърпа сетната рукойка,
а ехото извивките препраща
през Вълчи дол към селото. Усойка.

Превързва дядо снопите по залез
на нивата, по голото и теме,
от стомната отпива морно-ален –
картина недовършена на Венев.

Смрачава се. И с полъх лек зефира
заслиза, класовете да разресва.
Стърнището тук вятъра не спира,
той хуква да разлайва вкъщи песа.

В съня ни през нощта надежди зреят.
Сезоните си сменят цветовете.
Сеячите зърното ще засеят.
Напролет ще покълнат класовете.

Пак вятърът със гребен ще ги реши
в зеленото, през златно, до стърнище...
В нощвите мама хляба ще замеси,
под връшника ще го пече в огнище.

Обкръжили софрата в утро ранно,
коматът топъл дядо ще прекръсти
и с млякото, в паниците наляно,
усещам дъх на нива с тежки кръсци.

---------------------------------------------------
Кръсци - куп от снопи, подредени

с кръстосване, по време на жътва.

Нощви - дъвен скрин на крака и с капак, 

предназначен за размесване и стасване на тестото.

© Иван Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??