2.06.2006 г., 12:46 ч.

„ РАДЕЦКИ”-легенда и спомен  

  Поезия
992 0 9

  "РАДЕЦКИ” - легенда и спомен           
      (по случай 2-ри юни)

В  потока на време неспирно,вървежно,
от дните на храбра ,жадувана мъст,
доплува, огреян от слава, стремежно -
„Радецки” – и кораб, и паметен кръст.

Измиват водите снага ти ръждива,
на борда стояха те с горда глава.
Отправили взор към деца, към родина,
целта им едничка - свободна страна.

От тебе нозете свалиха дружина,
от тебе развяха байряк над чела,
но скоро във плен на смъртта непростима,
паднаха юначните двеста чеда.

До Ботев във мислите днеска заставам,
сирена зловещата песен запя.
Безмълвна коси над реката развявам
и дишам от тяхната смърт - свобода.

А ти капитане, не спирай мотора!
С легендата плавай кам утрешен бряг!
Вида автентичен, знам, лъха умора,
но живият спомен, дължим го на тях!


 

 

© Милена Христова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??