17.11.2012 г., 14:56 ч.

Разпятия 

  Поезия
523 0 5

 

РАЗПЯТИЯ

 

                  Rien a faire*

 

От векове – все същата картина,

един и същ тече край нас животът –

под палещия пек на Палестина

все някой мъкне кръста към Голгота,

все някой е предаден и осъден,

все някой сред тълпата се препъва...

 

Било е! Е! Навярно и ще бъде!

Но на Голгота вече не разпъват.

 

И ако се отворят небесата

над Гетсиман и с роба и сандали

Исус Христос се спусне на тревата –

ще хукне ли светът натам? Едва ли!

 

Турист случаен кадър ще изщрака,

ще му поиска автограф момиче

и ще отмине – автобусът чака,

екскурзоводът бърза, всички тичат...

 

Сноват новопокръстени хаджии,

броят си центовете с потни пръсти.

Не са виновни, Господи, прости им!

Нали за тях те опнаха на кръста?

 

Днес всичко е до болка тривиално –

и да им кажеш кой си – полза няма;

ще дъвчат дъвка, зяпайки нахално,

ще шушнат, сигурни, че е измама.

 

Генисарет е тук, водата свети,

но няма лодки и рибарска стряха –

погребан е Симон, наречен Петър,

апостолите ти се разпиляха.

 

До днеска оцеля единствен Юда

– не се е бесил, Господи, прости му –

предаде те, но после стана чудо

– безбройна челяд твоят Юда има...

 

Днес всичко е еднакво – и различно;

откривай храмове, променяй вери –

отдавна на света е безразлично...

А вярващи все някак ще намериш.

 

Но всяка твоя проповед ще бъде

една наивно-весела бурлеска –

светът, на безразличие осъден,

със безразличие разпъва днеска.

 

Днес хората са много по-разбрани,

кажи, че си Спасител от небето –

и всеки на обяд ще те покани,

ще ти сервира първо, второ, трето,

ще те изслуша с нужното внимание,

а после... от душа ще се посмее.

 

Смехът им ще е като сол във раните –

да, Божи син си, но си и евреин.

 

Иди си, днес не те грози разпятие,

но пък и липсва вярата в живота ни –

смехът е по-обиден от проклятие,

шегата – по-жестока от Голгота.

 

Навярно знаеш, че така ще бъде –

затуй не идваш. А сега е късно

– светът за втори път те е осъдил,

а втори път

не можеш да възкръснеш!

 

____________

 

* Rien a faire /фр/ нищо не може да се направи...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Прекрасен стих,носещ в себе си мъдрото послание за вярата,която винаги ни е била нужна,но сме изгубили и това ни е обезличило.Възхитена съм от вашият стил и се гордея с такива поети!
  • С поздравления!
  • Библейска енциклопедия в рими.
    !
  • Поезията ви е удоволствие за мен!
  • "безбройна челяд твоят Юда има..." така е. А това ми хареса най-много-"светът, на безразличие осъден,

    със безразличие разпъва днеска." много истинско, шедьовър!
Предложения
: ??:??