31.05.2014 г., 21:33 ч.

Рими за деца любими /римушки/ 

  Поезия » За деца
12770 0 3

Да отгатваш рими е чудесно.
Но да ги измисляш не е ...................... /лесно/

Тези деца-сладкогласници
са ..................................... /второкласници/

Влезе в час Стамат -
с уста, изцапани от ................. /шоколад/

На Веска днеска нещо ù е болно -
ще имаме по български ................... /контролно/

Краси си съблече грейката -
за да стопли ................... /пейката/

Когато мисли, Ана
гледа към ..................... /тавана/

Съученичката ми Райна
доста е ...................... /потайна/

Хвали се Величка,
че лети като ...................... /пчеличка/

С добра душа е Душка -
но голяма е ........................ /хитрушка/



*     *     *
Вятърко играе си с листа,
когато дойде ..................... /есента/

Веско често ските взима,
щом пристигне бяла ................. /зима/

Събуждат се тревички и цветя,
когато се усмихне ..................... /пролетта/

Смее ни се слънцето крилато,
щом настъпи топло ................... /лято/

С малки плодчета червенки -
са узрели ....................... /дренки/

В бабиното дворче са засяти
краставици, моркови, ................. /домати/

Под патката патенца мили
като в къщичка са се ............... /скрили/

Появи се трохичка и ето -
над нея се спусна..................... /врабчето/

Често се пита милата Ива -
къде ли земята с небето се ................. /слива/




*     *     *
Може Мариела
да се бори с пет ........................ /петела/

Обича малката Елица
да се прави на ................... /певица/

Ако види в мен една тояга -
и баба Яга ще .................. /избяга/

Докато бърбореше Христина,
яденето ù ........................... /изстина/

Пи Светлана светло пиво -
та ù стана тъмно и ................. /горчиво/

Даже да е паднал Станислав,
винаги се смята той за ................. /прав/

С лапите си Христо маха
и потупва си ..................... /стомаха/

На носа на кака Линка
кацнала една ........................... /калинка/

Не вярва баща ми в чинии летящи -
а вярва в тигани с пържоли ........................

                                                                  /цвърчащи/

 

Марин Тачков

"Стихове и рими за деца любими", 2013 г.

© Марин Тачков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??