2.11.2010 г., 22:14 ч.

Роботи 

  Поезия » Гражданска
529 1 3

                        Роботи

 

Прогресът създаде за всичко машини

и всяка, за нас, неуморно работи,

заместиха нашите яки гърбини,

но без да роптаят  ̶  нали са роботи?!

 

Животът обаче върти обороти

и мачка ни още, без жал, в центрофуга!

Защо, щом не ние, а тези роботи

са ужким за там, като наша прислуга?

 

Не е ли системата тука виновна,

задаваща тихо удобните ноти,

или сме допуснали грешка основна,

че вече сме даже бетер от роботи?

 

Да! Ние сме същите чинни роботи  ̶

денят безидеен лети тривиално,

за мисли различни сме топ-идиоти

и вършим нещата почти машинално!

 

Та, точно така, както всички роботи,

покорно си следваме свойта програма,

създадена свише от алчни деспоти

с целта: НИЙДЕ МИСЛЕЩИ ХОРА ДА НЯМА!

 

Че мислещи люде захвърлят хомоти,

отказват да бъдат на някой угодни

и вместо животец на роби-роботи,

желаят Живот на творящи-свободни!

 

© Марин Цанков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Стиховете ти винаги са изпълнени с много дълбок смисъл и нетърпимост към пороците на днешния ден!Така и трябва, защото е жалко хората да се превръщат от мислещи същества в послушни роботи, които след като им изтече технологичното време се изпращат за скраб!Поздрав!
  • страхотен стих...поздравления
  • Идеите ти винаги са пълни с истински размисъл, а не просто мелене на метафорки. Излишно е да казвам, че рефренната рима с "роботи" ме изкефи
Предложения
: ??:??