Роботи
Прогресът създаде за всичко машини
и всяка, за нас, неуморно работи,
заместиха нашите яки гърбини,
но без да роптаят ̶ нали са роботи?!
Животът обаче върти обороти
и мачка ни още, без жал, в центрофуга!
Защо, щом не ние, а тези роботи
са ужким за там, като наша прислуга?
Не е ли системата тука виновна,
задаваща тихо удобните ноти,
или сме допуснали грешка основна,
че вече сме даже бетер от роботи?
Да! Ние сме същите чинни роботи ̶
денят безидеен лети тривиално,
за мисли различни сме топ-идиоти
и вършим нещата почти машинално!
Та, точно така, както всички роботи,
покорно си следваме свойта програма,
създадена свише от алчни деспоти
с целта: НИЙДЕ МИСЛЕЩИ ХОРА ДА НЯМА!
Че мислещи люде захвърлят хомоти,
отказват да бъдат на някой угодни
и вместо животец на роби-роботи,
желаят Живот на творящи-свободни!
© Марин Цанков Все права защищены