6.04.2013 г., 12:36 ч.

Роден с късмет 

  Поезия
821 0 8

 

Знам, че имам късмет. Имам страшен късмет –

не познавам най-страшния, истински ад.

Не съм болен от рак (така мисля поне),

не съм станал на кожа и кости от глад,

не съм скитник без дом под бездомния свод

и не моля за две керемиди света,

не съм куче със кучешки, скапан живот,

дето тъпо скимти в пустошта на нощта,

не съм губил петчленно семейство във дъжд

от ракети и бомби във дива война,

оцелял като вирус... и нито веднъж

не съм тлял във горящата църква в Батак,

и не съм си представял, че губя ръце

и нозе, и очи пред един ятаган –

че е трижди по-страшно за мъжко сърце

да му вземат най-свидното – хубава Яна!

 

Аз съм просто един късметлив Валентин,

който само си мисли, че страдал е уж.

Имам чудна жена, имам лунни лъчи

и светът е в краката ми, свой или чужд.

И събирам от дюлята млад аромат,

от ръце топлонежни една топлина,

две червени сълзи от червения цвят

и възторг от шума на солена вълна.

И от тях си заделям по капка, по две

в едно малко шишенце със тапа от корк.

И ги кътам за черните дни, часове,

във които животът ще бъде жесток

и ще имам потребност от нещо добро

да ми дава кураж, да ми дава крила.

Във шишенцето стъклено с тапа от корк

си събирам спасителен блик светлина.

 

Но нали съм с късмет, може никога аз

да не трябва да ползвам такъв еликсир.

Все пак още държа го във горния шкаф.

Може някога някой друг да го подири.

 

© Валентин Евстатиев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Спирам се при теб, за да прочета нещо наистина стойностно. Смиф!
  • Чудесно! Благодаря за удоволствието!
  • Много хитра застраховка си измислил
    А стихото се лее със завидна лекота, поантата е оригинална и придава нов смисъл на "одата на щастливеца"
    Би могъл да пипнеш нещо в края, струва ми се, но ти си знаеш
  • Ти си един щастливец!
  • Чудесен стих,Смиф - много силен в първата си част,тежък за поемане коктейл от събития!
    Втората те разкрива като истински късметлия,с умението да намираш радост навсякъде около теб!
    Пази шишенцето,може да се наложи да черпиш по едно...
    Поздрав!
  • !!
  • Дано,имаш късмет...
  • Удивително! Всички мрънкат и се оплакват, а се намират и поети, които са щастливи, радват се на живота и пишат прекрасни стихове! Щастието е състояние на духа!
Предложения
: ??:??