14.10.2010 г., 7:43 ч.

Родино, ти не ги прежали 

  Поезия » Гражданска
563 1 10

 

Запитат ли ме: Що е то Родина? -

аз казвам им - тя Ботев е за мен!

Високо Ботев знамето издигна

и в хиляди борци бе прероден.

 

 

Запитат ли ме: Що е Свободата? -

аз казвам им, че Левски е за мен.

Той стигна до бесилото в борбата

пред погледа на всички, изумен.

 

 

И вярно беше казал го Паисий,

историята срамно си мълчи.

Ти "Българин" в челото си написа

и жертвата ти в паметник стърчи. 

 

 

На този свят тъй-много сме му дали -

от писменост, до подвизи безчет.

Империи разгроми са познали

наведени пред българският меч.

 

 

Героите ти - ръфат ги чакали

и вият на умряло нощ и ден.

Родино, ти така не ги прежали,

и все ще ги оплакваш, като мен!

© Иван Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??