Родопа планина
Колко красива е нашата страна България!
В нея се издига Родопа планина.
Изправям се пред нея в захлас сега,
прекрасна гледка, преливаща се картина една.
Есенна картина, гората с различни цветове –
зелено, кафяво, жълто, оранжево и бяло по върхове.
Тази планина е родила не един юнак,
в борба за свобода той развял байрак!
А планината скривала ги в своите недра,
като майка закрилница за тях тя била!
Родопски гайди свирят мелодия една,
малко момиче с носия запява песента.
Песен от народа за неговата съдба!
Старият гайдар наведе се сега,
целуна малката певица, нейната ръка!
Планината сякаш замлъкна, красотата се допълваше с песента!
© Валентин Миленов Всички права запазени