11.09.2010 г., 22:29 ч.

Родопският орел 

  Поезия » Оди и поеми
816 0 6

РОДОПСКИЯТ ОРЕЛ

  (със съкращения)

Пак над родопските сини върхари

и над Егейското Бяло море

носят се песните български стари

за непокорния волен Орел!

Пак засиява звезда огнелика

и разпилява на мрака гнета,

пак за борба безпощадна, велика

Петко войвода зове съвестта.

Петко войвода за правда се бори

срещу неверен, безмилостен враг -

слънце да свети над бащини двори,

радост да има за родния праг.

Негова люлка са родни балкани,

волен ветрецът където шуми,

дето намират се билки за рани,

буря хайдушка където гърми!

Бесни напират дивашки потери

да заглушат на народа гласа.

Петко войвода смъртта да намери,

за да се върне на мрака часа.

Стреснат, валията праща низами,

бейове вдигат агите на крак.

Хитри кадии кроят му капани,

ала Орелът свободен е пак!

Има юнакът оръжие тайно -

обич народна нарича се то!

Обич, която множи се безкрайно,

обич, която е чисто златò!

Хиляди битки - и страшни, и славни!

Хиляди рани кървящи, безброй!

Хиляди схватки, на подвизи равни!

Хиляди пъти народен герой!

Няма почивка духът му бунтовен:

юнкер в Атина, въстаник във Крит,

на Гарибалди съратник достоен,

винаги с обич и слава покрит!

Бог ли е той, че така го почитат,

цар ли е, че го посрещат с поклон?

Роден закрилник го всички наричат,

верен на своя бунтовен закон!


"Господине Петко!

... Прекланям глава пред Вашата желязна воля, прося милост от Вас да ми простите, а каквато материална загуба имате, ще ви я заплатя, като вярвам, че вашата геройска дума е великодушна, вярвам, че просбата ми няма да остане без отзив.

  Ваш покорен: Хакъ бей"

"... Съгласно Вашето искане и на основание телеграфическата заповед с днешна дата, Вашите роднини и приятели са освободени всички от Одринския затвор. Затова Ви моля да освободите Хасана, заедно със заптиите, всички, които се намират във Вашите ръце!

  Ференски каймакамин: Мустафа Сусам"

"До Главатаря на комитетската чета в Балкана - изетлю Петко ефенди.

Съгласно писмото Ви от 13 - того, аз оттеглих войските си далече от лагера ти, само и само да дойдем до едно приятелско споразумение и затуй Ви пращам един мюлязим (лейтенант) и двама граждани на Марония и Ви моля да освободите Тома бей и шестте заптии...

  Бинбаши: Мехмед Юмер"

................................................

Той като Левски е ловък и славен,

знаме народно за правда развял.

Той и на Ботев по смелост е равен -

хиляди пъти смъртта е видял!...

 

Времето бързо тече, отминава,

бързо животът се движи напред,

ала в Родопа Орелът остава,

като легенда се носи навред!

И не затихва бунтовната песен

за великана народен, прочут!

И се разнасят по свода небесен

клетви за вярност, мечти и барут!.

 

© Радко Стоянов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??